Wat is een pull buoy en waarvoor gebruik je deze?
Zwemmen is wereldwijd een van de meest geliefde sporten en bij triathlon is het de eerste discipline van de wedstrijd. Voor triatleten is een goede zwemtraining van groot belang, als je goed van start gaat tijdens het eerste onderdeel zal je er ook veel voordeel van hebben gedurende de rest van de wedstrijd. Het voordeel van zwemmen is dat je ook meteen je hele lichaam traint en daarmee je spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. Wil je jouw zwemtechniek verbeteren en meer uit elke armslag kunnen halen? Dan kan je gaan trainen met een trainingshulpmiddel zoals een pull buoy. In deze blog gaan we samen verder kijken naar wat een pull buoy is en wat de voordelen ervan zijn.
In deze blog over wat een pull buoy is:
- Wat is een pull buoy?
- Wat is het doel van een pull buoy?
- Wat is het verschil tussen een pull buoy en een kickboard (zwemplank)?
- Verschillende soorten pull buoys
- Hoe gebruik je een pull buoy?
5.1. Plaatsing van de pull buoy
5.2. Bij het zwemmen
5.3. Techniek focus - Wat zijn de voordelen van een pull buoy?
- Conclusie
Wat is een pull buoy?
Een pull buoy is een hulpmiddel waarmee je jouw zwemslagen kan trainen en verbeteren, je gebruikt een pull buoy uitsluitend tijdens je zwemtrainingen. Ze worden gemaakt van een lichtgewicht schuim en hebben een typische vorm die op een acht lijkt. De vorm zorgt ervoor dat je de pull buoy makkelijk tussen je benen kan klemmen. Je klemt de pull buoy hoog tussen je dijen of net boven je knieën. Sommige zwemmers kiezen er voor om de pull buoy dicht bij de enkels te plaatsen maar dat zorgt wel voor meer uitdaging kijkende naar de stabiliteit.
Wat is het doel van een pull buoy?
Het belangrijkste doel van een pull buoy is om je benen meer drijfvermogen te geven, zo voorkom je zinkende benen en lig je platter in het water waardoor je gestroomlijnder wordt. Hierdoor kan je de focus meer op je armslagen leggen. Je isoleert als het ware je armbewegingen waardoor je traint voor een betere efficiëntie op je bovenlichaam en ademhalingstechniek. Het helpt ook bij het verbeteren van je armkracht en zwemtechniek doordat je benen als het ware “niets” hoeven te doen. Doordat je jouw armbewegingen en bovenlichaam traint zorg je tevens voor een verbetering van je lichaamshouding en waterligging.
Ze worden vaak gebruikt bij zwemtechniek trainingen, bijvoorbeeld een borstcrawl cursus. Vaak is hierbij een pull buoy vereist om mee te trainen. Tijdens zwemtrainingen wordt ook vaak een kickboard gebruikt, deze richt zich juist op het stilhouden van je armen en het trainen van je beenkracht. Lees hier alles over de kickboards.
Wat is het verschil tussen een pull buoy en een kickboard (zwemplank)?
Zijn een pull buoy en kickboard hetzelfde? Beide hulpmiddelen worden gebruikt om je zwemtechniek te verbeteren, echter richten ze zich beide op andere delen van je lichaam.
Een pull buoy is speciaal ontwikkeld om gericht je armtechniek en bovenlichaam te trainen. Deze plaats je dus tussen je benen of enkels waardoor je jouw benen niet hoeft te gebruiken en je armen het meeste werk doen.
Een kickboard is speciaal ontworpen om je beentechniek te trainen en je beenspieren te versterken. Bij deze zwemplank blijven je armen ontspannen, waardoor je de volledige focus legt op je benen.
Verschillende soorten pull buoys
Er zijn verschillende soorten pull buoys. Vrijwel alle pull buoys zijn 8-vormig maar er zijn enkele uitzonderlijke modellen met een andere vorm. Een van deze varianten is de zogenoemde enkel pull buoy, welk gaten heeft om je enkels doorheen te doen. Deze is gemakkelijker in gebruik wanneer je de buoy tussen je enkels wilt klemmen. Daarnaast is er ook nog een zogenoemde pullkick, dit is een combinatie van een pull buoy en kickboard welk je dus kan gebruiken als pull buoy en kickboard.
Hoe gebruik je een pull buoy?
Het gebruik van een pull buoy is relatief simpel.
1) Plaatsing van de pull buoy
De pull buoy kan je onder andere klemmen tussen je dijen, net boven je knieën, kuiten of net boven je enkels. Afhankelijk van waar je de buoy plaatst spreek je ook andere spiergroepen aan in je bovenlichaam. Hoe lager je de pull buoy plaatst, hoe moeilijker het is om stabieler te blijven. Ook kost het meer inspanning in je core om je lichaam horizontaal en recht te houden.
2) Bij het zwemmen
Je kan de pull buoy bij elk soort zwemslag gebruiken of het nu gaat om de schoolslag of een borstcrawl (maar het gebruik ervan zien we voornamelijk terug bij de borstcrawl). Als je in binnenbaden traint kan je de buoy al tussen je benen klemmen voordat je het water induikt. Eenmaal in het water zorg je ervoor dat je lichaam zoveel mogelijk horizontaal en gestroomlijnd in het water ligt voor optimaal resultaat.
Train je in open water? Dan kan je het beste gewoon met de buoy het water inlopen en als het water wat dieper wordt de pull buoy tussen je benen klemmen.
3) Techniek focus
Nu je benen stabiel zijn en drijven kan je jouw volledige focus leggen op je armbewegingen en ademhalingstechnieken.
Wat zijn de voordelen van een pull buoy?
Een pull buoy is een waardevol hulpmiddel voor mensen die hun zwemtechniek en kracht willen verbeteren. Enkele belangrijke voordelen van het gebruik van een pull buoy zijn:
- Verbetering van je armkracht: doordat je jouw benen relatief stilhoud tijdens het zwemmen moeten je armen harder werken. Dit helpt bij het opbouwen van spierkracht in je armen en schouders, wat resulteert in een krachtigere en efficiëntere zwemslag.
- Betere focus op je zwemtechniek: Als je jouw zwemslag wilt verbeteren dan zorgt een pull buoy daarvoor. Hierdoor kan je jouw slagen verfijnen en verbeteren.
- Een efficiëntere ademhaling: Doordat je benen vrijwel stil hangen in het water kan je ook meer focus leggen op je ademhalingstechniek. Dit helpt je bij het ontwikkelen van een gecontroleerde ademhaling wat vervolgens ook weer bijdraagt aan een soepelere en effectieve zwemslag.
- Een verbeterde waterligging: De pull buoy zorgt ervoor dat je heupen en benen hoger en meer horizontaal in het water liggen. Dit zorgt voor een betere lichaamshouding en waterligging en vermindering van de weerstand waardoor je sneller door het water kan gaan.
- Verbetering van je uithoudingsvermogen: Door regelmatig met een pull buoy te trainen train je ook meteen je uithoudingsvermogen. De extra inspanning die je armen leveren zorgen ervoor dat je algehele conditie verbeterd wordt waardoor je langere afstanden kan gaan zwemmen en minder snel vermoeid te raken.
Conclusie
Door te trainen met een pull buoy ga je voor een verbetering van je zwemtechniek. Daar waar je normaliter misschien wel last hebt van zinkende benen zorgt de pull buoy ervoor dat je betere ligging in het water krijgt waardoor je tijdens je trainingen de volledige focus kan leggen op het verbeteren en versterken van je bovenlichaam en armen wat uiteindelijk resulteert in een efficiëntere en krachtigere zwermslag.
In het kort helpen ze je bij: het verbeteren van je armkracht, het helpt je zwemtechniek te verfijnen, bevordert een efficiëntere ademhaling, en zorgt voor een betere waterligging. Bovendien draagt het bij aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen door de extra inspanning die je armen moeten leveren.
Of je nu traint in een binnenzwembad of in open water, een pull buoy kan je helpen om je prestaties te optimaliseren en je zelfvertrouwen in het water te vergroten. Door dit eenvoudige, maar effectieve hulpmiddel regelmatig tijdens je trainingen te gebruiken, kun je niet alleen je techniek en kracht verbeteren, maar ook je algehele zwemefficiëntie en snelheid verhogen. Dus, waar wacht je nog op? Neem een pull buoy mee in je trainingsroutine en ervaar zelf de voordelen.
Ben je op zoek naar hulp of extra advies?
Dan helpen onze zwemspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt betreffende pull buoys. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je straks met het grootste plezier het water induikt. Je kan contact opnemen met onze specialisten via +31(0)413-256800, stuur een e-mail of kom langs in onze triathlon winkel in Volkel, Nederland.