Wat heb je nodig voor je zwemtraining
Zwem je graag wedstrijden of doe je mee aan triathlons? Dan wil je waarschijnlijk het uiterste er uithalen en de beste tijd neerzetten. Maar om een snellere tijd neer te zetten is je zwemtechniek van essentieel belang, want zonder goede techniek geen top tijden. Om het uiterste uit je zwemsessies te kunnen halen kan je daarom je zwemtechniek trainen en verbeteren. Goede zwemhulpmiddelen kunnen je daarbij helpen en ondersteunen, of je nu de focus wilt leggen op het verbeteren van je armtechniek, beentechniek of je ligging in het water.
In deze blog neem ik je mee naar de verschillende hulpmiddelen die jij kan gebruiken om je zwemtechniek te verbeteren en optimaliseren en welke uitrusting je daarvoor nodig hebt voor zowel trainingen in het binnenbad als in openwater.
In deze blog over wat je nodig hebt voor je zwemtrainingen:
Waarom trainen met verschillende zwemhulpmiddelen?
Als je graag wedstrijden zwemt of triathlons doet dan wil je uiteraard het uiterste eruit halen en de beste tijd mogelijk neerzetten. Maar om sneller en efficiënter te zwemmen is het belangrijk om een goede techniek te hanteren, zo kan je namelijk nóg meer uit elke slag halen en uiteindelijk nieuwe persoonlijke records neerzetten.
Om je te helpen bij het verbeteren van je zwemtechniek hebben verschillende zwemmerken speciale zwemhulpmiddelen ontwikkeld, zoals kickboards, pull bouys, frontale snorkels en nog veel meer. Door ze te gebruiken tijdens je trainingen ga je gericht een bepaalde spiergroep versterken, je lichaamspositie in het water verbeteren of bijvoorbeeld je slagen perfectioneren.
Door regelmatig met een hulpmiddel te trainen, versterk je dus niet alleen je spiergroepen voor krachtigere slagen maar ontwikkel je ook een betere lichaamsbewustzijn en coördinatie in het water. Uiteindelijk zal dit leiden tot een efficiëntere zwemslag waardoor je met minder inspanning nóg sneller kan zwemmen. Zo kunnen de hulpmiddelen zowel je zwemtechniek als kracht verbeteren.
Hoe deze hulpmiddelen je helpen om je zwemtechniek te verbeteren
Elk hulpmiddel heeft zijn eigen unieke functie. Door gebruik te maken van zo’n hulpmiddel kan je de volledige focus leggen op het verfijnen van je zwemtechniek. Wil je bijvoorbeeld je armslagen verfijnen en versterken? Dan kan je gebruik maken van een pull buoy waardoor je jouw volledige focus op je armen kan leggen. Of als je juist jouw beenslag wilt verbeteren en versterken dan kan je gebruik maken van een zogenoemd kickboard. Deze zal ik zo verder toelichten.
Ga je binnen of buiten trainen?
Als je graag wilt gaan trainen dan kan je dit zowel binnen (in het binnenbad) als buiten (in openwater) doen. Beide manieren zijn prima om je zwemtechniek te verbeteren, kiest daarbij vooral wat jij het fijnste vindt. Echter zien we het dat bijna alle zwemmers binnen aan hun zwemtechniek werken Het binnenbad is een meer gecontroleerde omgeving waarbij je vrijwel altijd dezelfde omstandigheden hebt en meer focus kan leggen op je techniek verbetering, let natuurlijk op dat je een omaatje of opaatje ontwijkt mocht deze in dezelfde baan zitten.
Buiten in het openwater heb je een hele andere ervaring de wind, golven, stromingen, de dynamiek van buiten zwemmen is heel anders dan binnen. Elke slag voelt daarbij anders door de natuurlijke elementen om je heen, het geeft je een vrijer gevoel maar je kan minder focussen op je techniek. Bij buitenzwemmen trainen de meeste zwemmers dus op de openwater technieken.
Als het water te koud is, bijvoorbeeld richting de winter dan is natuurlijk wel fijn dat je in het binnenbad je trainingen kan doorzetten. Laten we is verder kijken naar de verschillen tussen binnen en buiten trainen want afhankelijk van waar je wilt trainen moet je jouw zwem hulpmiddelen afstemmen.
Deze factoren maakt het zwemmen in openwater uitdagender maar het brengt je ook een unieke ervaring en de mogelijkheid om je snel aan te kunnen passen op onvoorspelbare situaties, je traint dus écht al voor openwater wedstrijden of triathlons.
Wat heb je nodig als je jouw zwemtechniek wilt trainen?
Als je graag je zwemtechniek wilt verbeteren dan is het binnenbad het meest ideaal. Dit is een gecontroleerde rustige omgeving waar je de volledige focus kan leggen op je techniek. Daarbij zijn er verschillende hulpmiddelen die je kan gebruiken voor een gerichte training. Laten we deze hulpmiddelen is nader bekijken:
Zwemkleding
Een goede zwemtraining kan uiteraard niet zonder een goede zwembroek of badpak. Voor de heren hebben we verschillende soorten zwemkleding, van de welbekende zwembroeken, tot aan speedsuits en jammers. En voor de vrouwelijke zwemmers hebben we onder andere badpakken en bikini’s maar ook speedsuits. Bij binnenbaden is de temperatuur van het water vrij constant, je hebt hier geen zwemkleding nodig welk je extra warmte biedt.
Zwembril
Om een goed zicht te houden is een goede zwembril onmisbaar. Deze beschermt je ogen tegen het chloorwater. Als je binnen zwemt is ook het licht anders dan buiten. Binnen heb je namelijk geen schittering van de zon op het water. Hierdoor zijn de zwembrillen met een transparante of licht blauwe lens ideaal. Lees hier meer over het kiezen van de optimale zwembril.
Badmuts
Een badmuts is in sommige binnenbaden verplicht. Het is vaak een stuk hygiënischer om met een badmuts te zwemmen én het zorgt er ook nog eens voor dat je gestroomlijnder bent.
Zwemplank (kickboard)
De zwemplank, ook wel kickboard genoemd, is een belangrijk hulpmiddel als je wilt werken aan je zwemtechniek. Deze kleine zwemplank, veelal van schuim, gebruik je als je jouw beentechniek en beenkracht wilt verbeteren. Je houdt de zwemplank met gestrekte armen vast tijdens het zwemmen waardoor de drijfvermogen aan de voorkant krijgt en je armen niet hoeft te gebruiken. Hierdoor kan je de volledige focus leggen op het trainen van je benen. Zo kan je straks extra sterke slagen maken met je benen. Lees hier meer over kickboards.
Pull buoy
Een pull buoy gebruik je als je jouw armkracht en armslagen wilt verbeteren en versterken. De pull buoy is een kleine drijver gemaakt van schuim die je tussen je benen klemt. Hierdoor blijven je benen drijven en hoef je ze niet te gebruiken waardoor je de volledige focus legt op het trainen van je armen. Zo kan je straks krachtigere slagen maken en sneller zwemmen. Lees hier meer over pull buoys.
Handpeddels
Handpeddels zijn speciale paddels die je aan je handen bevestigd. Zie ze een beetje als kikkerpootjes met gesloten ruimte tussen je vingers. Hierdoor kan je meer water “scheppen” waardoor je jouw armkracht kan versterken. De handpeddels zijn in verschillende maten verkrijgbaar zodat je kan kiezen of je meer of juist minder water wilt verplaatsen (en dus zwaarder of lichter wilt trainen).
Frontal snorkel
Bij zwemwedstrijden en triathlons wil je een zo snel mogelijke tijd neerzetten daarom zwemmen de wedstrijdzwemmers altijd middels de borstcrawl. Het vergt echter een goede techniek om een optimale borstcrawl uit te voeren, goede armkracht en beenkracht zijn belangrijk maar ook je ademhaling is super belangrijk want je ligt immers continue met je gezicht naar beneden in het water. Het is dus belangrijk dat je op de juiste momenten adem kan pakken.
Met een frontal snorkel hoef je geen focus te leggen op het precies goed timen van je adem momenten. De snorkel blijft immers boven het water waardoor jij gewoon door kan blijven ademen en je hierdoor volledig op je zwemtechniek kan blijven focussen.
Als je ook je longen wilt trainen dan kan je ook gaan voor een frontal snorkel met luchtregulatiedop. Hierdoor kan je trainen op minder lucht waardoor je longen sterker worden en je ademhalingstechniek verbeterd wordt.
Zoomers
Zoomers zijn speciale, korte, zwemflippers. Door met zoomers te zwemmen train je jouw beenspieren zodat je straks nóg sneller kan zwemmen.
Neusklem
Wellicht herken je het wel dat je tijdens het zwemmen per ongeluk door je neus ademde. Niet een heel fijn gevoel dat water via je neus. Als je geen gebruik maakt van een frotal snorkel en je wilt voorkomen dat je per ongeluk via je neus inademt dan kan je nog gebruik maken van een zogenoemde neusklem.
Finis helpt jou om je zwemtechniek naar een hoger niveau te tillen
Een van onze topmerken met zwemtechniek hulpmiddelen is Finis. Dit merk recht zich met haar producten geheel op het verbeteren van de techniek van zwemmers. In 1993 opgericht door John Mix en Pablo Morales, Olympisch kampioen en wereldrecordhouder. Met hun ervaring en kennis hebben ze al tal van trainingsproducten ontworpen zodat zwemmers hun techniek kunnen verfijnen, kracht verbeteren en hun algehele efficiëntie in het water kunnen vergroten.
Enkele van hun befaamde producten zijn de front snorkels, hun zwembrillen en verschillende soorten zwemvinnen.
Conclusie
Een succesvolle zwemtraining begint met de juiste voorbereiding en uitrusting, of je nu binnen in een zwembad wilt trainen of in het openwater. Zwemhulpmiddelen zoals kickboards, pull buoys, snorkels en zwemvinnen kunnen je helpen om héél gericht bepaalde gebieden van je lichaam te trainen en versterken waardoor je straks nog sneller en efficiënter kan zwemmen. Of je nu gaat voor het comfortabelere binnenbad of de uitdagende dynamiek van het openwater, de juiste keuze van je zwemkleding en accessoires is essentieel voor een optimale training en je comfort. Met de juiste uitrusting ben jij straks klaar om het beste uit elke training te halen en je zwemdoelen te bereiken.
Heb je hulp nodig bij uit uitzoeken van je nieuwe zwemtraining hulpmiddelen?
Heb je na het lezen van deze blog een beter inzicht gekregen van wat je allemaal kan gebruiken voor je zwemtraining? Maar ben je er nog niet helemaal uit over hulpmiddelen het beste bij je zullen passen? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen om tot de perfecte keuze te kunnen komen. Je kan onze zwemspecialisten bereiken via +31(0)413-256800 of stuur een e-mail. Je kunt ook een bezoekje brengen aan onze winkel in Volkel, Nederland.