Veilig zwemmen in open water
Het zwemmen in open water bied je een unieke ervaring die je in het binnenbad niet zal krijgen. De vrijheid en uitdaging maken het open water extra leuk, maar het brengt ook risico’s met zich mee die je in het zwembad niet tegenkomt. Of je nu traint voor je eerste (of volgende) triathlon of simpelweg je zwemvaardigheden wilt verbeteren, je veiligheid moet altijd voorop staan. Niet goed voorbereid, onverwachte stromingen, temperatuurverschillen en beperkte zichtbaarheid kunne gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In deze blog deel ik 10 tips met je om je te helpen veilig het open water in te kunnen gaan en je straks volop kan genieten van deze mooie ervaring. Laten we de tips snel gaan doornemen.
In deze blog met 10 tips voor veilig open water zwemmen
- Draag goed zichtbare zwemuitrusting
- Stem je zwemkleding af op de watertemperatuur
- Zwem nooit alleen
- Controleer de waterkwaliteit
- Ken de weersomstandigheden
- Doe een goede warming-up
- Richt je op een oriëntatiepunt
- Zwem alleen waar het mag
- Duik niet zomaar het water in
- Zorg voor warmte achteraf
- Conclusie
Draag goed zichtbare zwemuitrusting
Het dragen van goed zichtbare zwemuitrusting is onwijs belangrijk om je veiligheid in het openwater te waarborgen. Het enige zichtbare deel van je lichaam in het water is namelijk je hoofd, en bij elke zwemsslag je arm. Daarom zorgt het dragen van een felgekleurde badmuts, zoals geel, oranje of roze dat je extra goed opvalt voor boten, kajaks en andere zwemmers. Vooral in drukkere wateren of bij slechte zichtbaarheid is dit extra wenselijk.
In combinatie met je opvallende badmuts kan je ook nog gebruik maken van een opvallende zwemboei, deze zorgt er niet alleen voor dat je beter zichtbaar bent in het water maar het is ook een onmisbaar hulpmiddel waar je even op kan rusten als je bijvoorbeeld vermoeid raakt of kramp krijgt. De zwemboei bind je middels een koord om je middel waarbij deze achter je aan drijft zonder dat deze je belemmert.
Stem je zwemkleding af op de watertemperatuur
Als je ook graag wilt blijven zwemmen als het wat frisser wordt dan is het belangrijk om je zwemkleding goed op de watertemperatuur af te stemmen. Als het hartje zomer is en de zon goed schijnt dan kan je veelal prima in een zwembroek of badpak zwemmen. Maar als het kouder wordt is extra warmte toch wel erg fijn.
Om beter bestand te zijn tegen het kouder wordende water kan je gaan voor een wetsuit. Een wetsuit is gemaakt van neopreen en bedekt vrijwel je hele lichaam. Door de unieke eigenschappen van het neopreen wordt je lichaamswarmte deels vastgehouden, daarnaast staat er altijd een héél dun laagje water tussen je wetsuit en je lichaam. Dit laagje water wordt opgewarmd door je lichaam wat zorgt voor isolatie. Lees hier waar je op kan letten bij het uitzoeken van je nieuwe wetsuit.
Wordt het nog wat kouder en ben jij een echte diehard die graag door wilt blijven trainen en zwemmen? Dan kan je jouw lichaam nog beter beschermen met neopreen zwemhandschoenen, neopreen zwemsokken en een neopreen badmuts. Deze delen van je lichaam verliezen namelijk het snelste warmte. Door het dragen van deze extra uitrusting zorg je er dus voor dat je handen, voeten én hoofd beter beschermd zijn tegen het koude water.
Ben je op zoek naar extra tips voor het zwemmen in kouder water? Lees dan ook eens de blog met tips om kouder water te trotseren.
Extra tip: Wist je dat de Rijksoverheid een speciale website heeft met daarop de actuele watertemperaturen? Zo kan je snel zien wat de temperatuur is en zelf afwegen welke zwemkleding en accessoires je gaat gebruiken.
Zwem nooit alleen
Een andere belangrijke tip, zwem nooit alleen in open water, ongeacht je ervaringsniveau. Of je nu een ervaren zwemmer bent of net begint, het is altijd verstandig om iemand mee te nemen die je kent voor je eigen veiligheid. In geval van nood, zoals kramp of onderkoeling door het water, kan jouw zwemmaatje je direct hulp bieden. Daarnaast is samen zwemmen niet alleen een stuk veiliger, maar ook een stuk gezelliger. En vergeet beide uiteraard niet om je opvallende zwemboei mee te nemen, het blijft een handig hulpmiddel waarop je kan rusten in het geval van nood.
Controleer de waterkwaliteit
Voordat je een duik wilt doen is het belangrijk om vooraf de waterkwaliteit te controleren. Niet elke water is namelijk geschikt om in te zwemmen, en zwemmen in water met een slechte kwaliteit kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan blauwalg of poepbacteriën, die huidirritaties, maag- en darmklachten en hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Met het blote oog kan je vrijwel niet zien of het water vervuild is. Er is een hele handige website genaamd zwemwater.nl waar de kwaliteit van het water op de gewenste plek kan bekijken. De controles van het water zijn in samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincies zodat je precies weet welke locaties veilig zijn om te zwemmen en welke niet.
Ken de weersomstandigheden
Het fijnste kan je zwemmen bij mooi weer, de omstandigheden zijn dan vaak gunstiger en rustiger. Het water is veelal kalmer en er kan minder stroming zijn. Wil je trainen in de zee? Dan is het belangrijk om op de vlaggen te letten, waarbij groen veilig is, oranje wees waakzaam en rood is gevaar. Bij veel zon kan je ook nog een zwembril gebruiken met donkere of spiegel glazen. Deze beschermen namelijk je ogen tegen de felle weerkaatsing van de zon op het water.
Bij slechter weer is het niet aan te raden om te gaan zwemmen. Er zijn namelijk andere, en meer, risico’s waarmee je rekening moet houden. Kouder water belast namelijk je lichaam zwaarder. Het is ook belangrijk om niet in een keer in het koude water te springen, je lichaam moet rustig wennen. Wil je toch in kouder water zwemmen neem dan extra zorg voor de gegeven tips en voorkom gevaarlijke situaties.
Doe een goede warming-up
Een goede warming-up is belangrijk voordat je het water ingaat, vooral omdat je lichaam rustig moet wennen en aanpassen aan het water. Door je spieren even goed op te warmen, verklein je de kans op blessures.
Om je lichaam rustig te laten wennen kan je jouw gezicht, nek en polsen nat maken. Zo voorkom je een schok effect door de kou en kan je rustiger het water ingaan.
Richt je op een oriëntatie punt
Wanneer je graag in open water wilt gaan zwemmen is het belangrijk om een oriëntatiepunt te hebben. In het open water kan het namelijk lastiger zijn om een duidelijke lijn te zwemmen en op koers te blijven. Kies daarom een vast punt aan wal zoals een boom, gebouw of boei en kijk regelmatig even omhoog om ervoor te zorgen dat je nog steeds de goede richting op zwemt. Dit voorkomt dat je ongemerkt afdrijft door stromingen of golven.
Zwem alleen waar het mag
Wist je dat je niet overal zomaar mag gaan zwemmen? Zwemmen op bepaalde plaatsen kan gevaarlijk zijn waardoor er op de betreffende plek een zwemverbod kan zijn. Het kan namelijk voor jou zeer gevaarlijk zijn maar ook voor andere watergebruikers. Enkele plekken waar je nooit mag zwemmen (en een boete van 160,- riskeert) zijn:
- in de vaarweg van rivieren
- in kanalen
- in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
- in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn
- in de routes van veerponten
- in en rond havens
- in snel vaargebieden
- op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied
Duik niet zomaar het water in
Het kan soms leuk zijn om direct het water in te duiken maar wees het heel voorzichtig mee. Duik nooit zomaar het water in, vooral niet in onbekende of ondiepe wateren. Je weet namelijk niet precies hoe diep het water is en welke obstakels er zijn waardoor je jezelf in gevaar kan brengen met nek- of rugletsel tot gevolg. In veel natuurlijke wateren zoals meren en rivieren is het water vaak troebel, waardoor je niet alles kunt zien. Als er rotsen, takken of andere objecten liggen kan je jezelf goed verwonden.
Het is altijd goed om eerst even het water in te lopen en de omstandigheden goed te controleren. Voel met je voeten hoe diep de bodem is en hoe diep het water is voordat je besluit te zwemmen en duiken. Neem rustig de tijd want veiligheid staat voorop.
Zorg voor warmte achteraf
Na het zwemmen is het belangrijk om je lichaam warm te houden. Zorg er eerst voor dat je even je lichaam en zwemkleding afspoelt met schoon water. Zo spoel je eventuele bacteriën weg. Tijdens het zwemmen is je lichaam actief bezig maar eenmaal aan wal sta je stil en koelt je lichaam af. Om dit te voorkomen is het belangrijk om na het afspoelen warme kleding aan te trekken zoals een handdoekponcho of een warme trui.
Daarnaast helpt het ook om iets van warme drank te drinken zoals, thee, of soep, zo zal je interne lichaamstemperatuur sneller weer op peil zijn. Zorg er daarnaast ook voor dat je uit de wind blijft en je lichaam voldoende tijd geeft om op te warmen. Het opwarmen is net zo belangrijk als de voorbereiding op je zwemtocht. Het zorgt ervoor dat je veilig en comfortabel blijft, ook nadat je uit het water gekomen bent.
Conclusie
Nu je deze blog helemaal gelezen hebt weet je waar je onder andere op kan letten als je graag in het open water wilt gaan zwemmen. Het vereist een goede voorbereiding, de juiste zwemkleding, uitrusting en kennis van de omstandigheden. Doordat je deze 10 tips tot je hebt genomen ben je goed op weg om veiliger het open water in gaan. En door rekening te houden met deze tips kan je straks optimaal genieten van de vrijheid en uitdagingen die het open water je bieden.
Heel veel zwemplezier!