Hoe werkt de maatvoering bij wetsuits?
Bij het kiezen van je nieuwe triathlon wetsuit / openwater wetsuit is het kiezen van de juiste maat van groot belang voor zowel je comfort als je prestaties. Een goed passende wetsuit zorgt er namelijk voor dat je optimaal kan bewegen in het water, terwijl een te strak of te los pak je snelheid en efficiëntie kunnen belemmeren. Het kiezen van de juiste maat is bij de aankoop van een wetsuit de helft van het werk; dit benadrukt hoe ongekend belangrijk dit is. Maar hoe werkt deze maatvoering eigenlijk, en waar kan je allemaal op letten? Om je beter op weg te helpen hebben we deze blog geschreven en leggen we graag uit hoe de maten van triathlon wetsuits werken, welke unieke maten er zijn en geven we je tips zodat je straks hét perfecte triathlon wetsuit kan vinden.
In deze blog over hoe de maatvoering van wetsuits werkt:
- Waarom is de juiste maat wetsuit zo belangrijk?
- Hoe werken de maten van triatlon wetsuits?
- Wanneer kies je voor een van deze maten?
- De pasvorm bij mannen en vrouwen
- Waar moet je op letten bij het passen van een wetsuit?
- Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een wetsuit
- Tips voor het kiezen van de juiste wetsuit
- Conclusie
Waarom is de juiste maat wetsuit zo belangrijk?
Als triatleet, zwemmer en openwater zwemmer wil je natuurlijk het uiterste uit je zwemsessies halen. Een goed passend wetsuits is daarvoor een onmisbaar onderdeel van je uitrusting die je zowel comfort als betere prestaties kan brengen tijdens je triathlons. Precies de goede maat zorgt er namelijk voor dat je een optimale bewegingsvrijheid ervaart waardoor je efficiënte zwemslagen kan maken. Wanneer je wetsuit te strak zit kan dit je bewegingsvrijheid beperken, vooral rondom je schouders en armen.
Heb je een te groot wetsuit gekocht? Ook dat is niet optimaal want een te groot wetsuit kan teveel water laten binnenstromen, wat zorgt voor extra weerstand en je daardoor inlevert op je snelheid. Daarnaast zorgt, in koude omstandigheden, het binnenstromend water ervoor dat je afkoelt en veel warmte verliest; dit is juist niet waarvoor een wetsuit bedoelt is. Een ander belangrijk punt is dat niet de juiste pasvorm kan zorgen tot irritatie of schuurplekken op je huid, waardoor je jouw focus kan verliezen tijdens je race. De juiste maat zorgt ervoor dat je wetsuit als een tweede huid aanvoelt, waardoor je beter kan presteren, je comfortabeler voelt en je energie zo efficiënt mogelijk kan inzetten.
Hoe werken de maten van triatlon wetsuits?
De maten van triathlon wetsuits werken nét even iets anders dan gewone kledingmaten, ze zijn namelijk speciaal ontworpen om je een nauwsluitende pasvorm te bieden. Omdat een triathlon wetsuit goed moet aansluiten op je lichaam zijn ze ook specifiek afgestemd op meerdere lichaamsafmetingen, hierbij kan je denken aan je lengte en borstomvang maar ook je gewicht. De fabrikanten van de triathlon wetsuits gebruiken deze maten voor hun suits en bijhorende maattabel zodat je zelf de juiste maat kan bepalen. Het is belangrijk om zowel je lengte, gewicht en borstomvang goed op te meten zodat je straks de juiste maat wetsuit kan kiezen.
Vrijwel alle triathlon wetsuit fabrikanten hebben een maatvoering zoals we ‘m kennen van de reguliere kleding, denk hierbij aan XS t/m XXL.
Onderstaand is een voorbeeld maattabel van BTTLNS mannen en vrouwen. Vergelijkbare tabellen zien we ook terug bij de andere wetsuit merken. Hierin wordt een maatbereik van hoogte, gewicht en borstomvang aangegeven. Je zult bij ieder merk andere afmetingen bij de maten vinden.
Wellicht is het je opgevallen dat er een paar niet zo bekende maten in de tabel staan zoals de SM, ST, MT en ML. Dit zijn speciale maten, laten we deze is nader bekijken:
- SM – Small Medium
- ST – Small Tall
- MT Medium Tall
- ML Medium Large
Deze speciale maten zijn ontworpen om te voldoen aan de verschillende lichaamsproporties die niet binnen de “standaard” maattabel vallen.
SM – Small Medium
De Small Medium maat is bedoeld voor atleten die qua lengte passen in een kleine maat (S), maar iets forser of breder gebouwd zijn dan de standaard Small. Deze maat is perfect als je bijvoorbeeld een slanke, maar gespierdere lichaamsbouw hebt, waarbij een gewone Small te strak aanvoelt, maar een Medium te los zou zijn.
ST – Small Tall
De Small Tall is bedoeld voor langere atleten die nog steeds slank gebouwd zijn. Als je lengte overeenkomt met een Medium of zelfs Large, maar je hebt een smallere lichaamsbouw van een maat S hebt (bijvoorbeeld langere armen en benen, maar een slanke torso), dan is de ST-maat een goede keuze. Het zorgt ervoor dat de wetsuit genoeg lengte biedt zonder te los te zitten rond je romp, benen, borst etc.
MT – Medium Tall
De Medium Tall is vergelijkbaar met de ST-maat, maar dan voor atleten die passen in de Medium categorie qua omvang, maar een langer postuur hebben. Als je bijvoorbeeld lang bent en je lengte past bij een Large, maar je bent niet breed genoeg voor een Large qua omtrek, dan is de MT-maat een goede oplossing. Dit biedt extra lengte zonder de breedte van een Large.
ML – Medium Large
De Medium Large maat is ideaal voor atleten die qua lengte bij een Medium passen, maar een bredere lichaamsbouw hebben, met name rond de borst, schouders en taille. Als je de lengte van een Medium nodig hebt, maar een normale Medium te strak voelt rondom je bovenlichaam, biedt de ML-maat extra ruimte voor comfort en bewegingsvrijheid.
Wanneer kies je voor een van deze maten?
Je kiest voor een van deze unieke maten als je merkt dat standaardmaten niet goed aansluiten bij jouw specifieke lichaamsproporties. Een triathlon wetsuit moet namelijk goed aansluiten om voor de beste prestaties en comfort, maar mag niet te strak zitten of je bewegingsvrijheid beperken. Deze extra maten zorgen ervoor dat je de perfecte balans kunt vinden tussen lengte en omtrek, wat belangrijk is voor optimaal comfort en efficiëntie in het water.
De pasvorm bij mannen en vrouwen
Wist je dat er grote verschillen zitten tussen wetsuits voor mannen en vrouwen? Een triathlon wetsuit is namelijk specifiek ontworpen om goed aan de sluiten op de anatomie van beide geslachten. Herenwetsuits hebben meestal extra ruimte rondom de schouders en een strakkere pasvorm rondom de taille. Wetsuits voor dames daarentegen bieden meer ruimte rond de borst en heupen, daarnaast is er ook rekening gehouden met een kortere romp en hogere taillelijn. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de wetsuit beter aansluit op het vrouwelijke lichaam, die vaker een hoger zwaartepunt hebben op de borst en bredere heupen.
Ben je benieuwd of je als vrouw een heren wetsuit kan dragen of andersom? Lees dan ook eens onze blog [Kan een vrouw een mannen wetsuit aan en andersom] of neem contact op met een van onze wetsuitspecialisten voor een passend advies.
Waar moet je op letten bij het passen van een wetsuit?
Bij het uitzoeken en passen van je nieuwe triathlon of openwater wetsuit zijn er een aantal verschillende punten waar je op kan letten zodat je straks zeker weet dat je de juiste maat hebt.
- Een strakke pasvorm: De wetsuit moet nauw aansluiten op je lichaam zonder je ademhaling en bewegingsvrijheid te beperken.
- Voldoende bewegingsvrijheid rondom je schouders en armen: Zorg ervoor dat je voldoende flexibiliteit hebt op de plekken die veel bewegen zoals je schouders, armen en benen zodat je goed kan zwemmen zonder dat je wetsuit knellend of trekkend aanvoelt (op je benen / buik mag de wetsuit best “te strak” aanvoelen).
- Aansluiting op je nek: De wetsuit moet goed aansluit op je nek om zo het binnenstromen van water te beperken tot een minimum, het moet echter geen ongemak brengen of schuren. Een klein beetje water in je pak is trouwens niet erg, sterker nog het is zelfs gewenst. Het kleine beetje water wordt namelijk opgewarmd door je lichaamstemperatuur waardoor het fungeert als een isolatie laagje.
- Comfort: niet geheel onbelangrijk. Een wetsuit moet aanvoelen als een tweede huid, je voldoende drijfvermogen bieden en flexibiliteit voor de beste prestaties in het water.
Lees ook eens de blog [Waar moet je op letten bij het kopen van een wetsuit] voor uitgebreide informatie.
Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een wetsuit
Bij het kiezen van je nieuwe triathlon wetsuit is het belangrijk om de eerder genoemde punten en uiteraard de juiste maat te kiezen. Bij het kiezen worden er regelmatig verschillende fouten gemaakt die kunnen leiden tot ongemak en verminderde prestaties. Laten we is kijken naar diverse van deze veel gemaakte fouten:
- De maat: Een van de meest gemaakte fouten is het kiezen van een verkeerde maat. Veelal comfortabeler zal zijn omdat men denkt dat dit meer bewegingsvrijheid geeft maar dit klopt helaas niet. We zien deze gemaakte fout veelal terug wanneer men voor de eerste keer een wetsuit koopt zonder goed advies. Bij een te grote wetsuit zal je meet water scheppen wat je extra meeneemt en je snelheid verlaagt. Daarnaast komt het ook voor dat men kiest voor een te krappe wetsuit, dit zal zorgen voor een belemmering van je bewegingsvrijheid, vooral rondom je armen. Daarnaast wordt ook de kans op schuurplekken groter.
- Besparen op je pak: Soms wordt er ook teveel gefocust op de prijs van het pak en minder op de pasvorm en het materiaal / kwaliteit. Van een goedkoop pak heb je vrijwel altijd minder lang plezier en een stuk minder comfort t.o.v. van een duurder en beter pak. Het verschil zal je direct merken bij het aantrekken.
Tips voor het kiezen van de juiste wetsuit maat
Het kiezen van de juiste wetsuit maat is belangrijk voor zowel je comfort als prestaties. Om je verder op weg te helpen hebben we nog diverse tips die je in acht kan nemen tijdens je zoektocht, laten we ze is nader bekijken:
- Meet goed je lichaamsmaten op specifiek je lichaamslengte, je gewicht en je borstomvang.
- Daarnaast is het belangrijk om goed het maatlabel van de fabrikant aan te houden.
- Weet je het nog niet helemaal zeker betreffende de maat? Kijk dan of je verschillende wetsuits kan passen in de winkel. In de winkel kan je ook nog extra advies en hulp krijgen.
- Bepaald je zwemmersniveau en stem daarop je nieuwe wetsuit af. Als beginnend zwemmer heb jij waarschijnlijk meer drijfvermogen / ondersteuning nodig van het wetsuit t.o.v. een professioneel atleet.
- Zorg ervoor dat het wetsuit strak zit, maar niet zó strak dat deze je bewegingsvrijheid zal beperken.
- Wil je extra advies en het gewenste wetsuit uitproberen? Kom dan naar een van onze wetsuit testdagen. Tijdens deze dagen kan je jouw gewenste wetsuit(s) écht testen in het water. Soms in het binnenband soms in openwater, afhankelijk van de locatie.
Conclusie
Bij het uitzoeken van je nieuwe wetsuit is het belangrijk om te gaan voor de beste pasvorm zodat je straks comfortabel en efficiënt kan zwemmen tijdens je triathlons. Een goed passend wetsuit zorgt ervoor dat jij een optimale bewegingsvrijheid ervaart, de waterweerstand minimaliseert en je snelheid en prestaties verbetert. Door nauwkeurig je lichaamsmaten op te meten en rekening te houden met de maattabel van de fabrikant zorg je ervoor dat je straks het optimale uit elke zwemsessie kan halen. Uiteindelijk adviseren we het sterkst aan om naar onze winkel of wetsuit testdagen te komen. Daarnaast is het nog belangrijk om veel gemaakte fouten te voorkomen, zoals het kiezen van een te grote of te kleine maat, en investeer in de kwaliteit zodat je er extra lang plezier van hebt.
Heb je hulp nodig bij uit uitzoeken van je nieuwe wetsuit?
Heb je na het lezen van deze blog een beter inzicht gekregen waar je allemaal op moet letten? Maar ben je er nog niet helemaal uit over welk type of merk het beste bij je zal passen? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen om tot de perfecte keuze te kunnen komen. Je kan onze wetsuitspecialisten bereiken via +31(0)413-256800 of stuur een e-mail. Je kunt ook een bezoekje brengen aan onze winkel in Volkel, Nederland.