Hoe kan je jouw wetsuit repareren?
Of je nu een fanatiek triatleet, surfer of duiker bent, je wetsuit wil je natuurlijk in topconditie houden. Door je wetsuit goed te onderhouden verleng je namelijk de levensduur ervan, maar het zorgt er ook voor dat je comfortabel en warm het water in kan blijven gaan. Een beschadiging van je wetsuit wil je uiteraard voorkomen, maar soms kan het helaas tegenzitten waardoor er toch een beschadiging ontstaat. Je raakt bijvoorbeeld de rand van een steiger of je trekt per ongeluk iets te hard, waardoor je een scheurtje in het neopreen trekt door je nagels. Gelukkig zijn de meeste (kleine) reparaties gemakkelijk zelf thuis te doen. In deze handleiding nemen wij je mee in hoe je verschillende reparaties zelf kunt uitvoeren zodat je straks weer met een goede wetsuit het water in kan.
In deze handleiding over het repareren van je wetsuit:
- De benodigdheden voor het repareren van een wetsuit
- Verschillende soorten beschadigingen
- Hoe kan je een klein snee repareren?
3.1 Voorbereiding bij kleine reparaties
3.2 Het schoonmaken van het beschadigde gebied
3.3 Het plakken
3.4 Openen van de beschadiging
3.5 Het materiaal samenvoegen - Hoe kan je een klein gaatje repareren? (< 2cm)
4.1 Voorbereiding bij kleine reparaties
4.2 Het schoonmaken van het beschadigde gebied
4.3 Het gaatje plakken - Wetsuit reparatie
- Enkele onderhoudstips voor je wetsuit
De benodigdheden voor het repareren van een wetsuit
Voor het repareren van een beschadiging aan je wetsuit heb je een aantal verschillende materialen en kleine gereedschappen nodig. Een goede wetsuit reparatiekit is een must; goede kits bestaan vrijwel altijd uit hoogwaardige neopreenlijm, een kwastje (om de lijm te kunnen smeren), en diverse neopreen patches en banden(lint).
Voor kleine reparaties volstaat het onderstaande:
- Neopreenlijm
- Neopreen patches (schijfjes) of neopreen lint
- Borsteltje of kwastje
- Schaar
Voor grotere reparaties kan je jouw wetsuit het beste naar een reparatiespecialist brengen. Deze blog richt zich alleen op de kleine sneetjes en gaatjes (< 2cm), omdat grotere beschadigingen niet zelf te repareren zijn en hiervoor een wetsuit reparateur / specialist voor nodig is.
De wetsuit reparatiekit die wij aanbevelen, en ook zelf gebruiken, voor reparaties is de wetsuit reparatiekit van BTTLNS.
Verschillende soorten beschadigingen
Hieronder een overzicht van de 3 verschillende soorten beschadigingen zodat je na beoordeling hiervan door kan gaan met verder lezen van punt 1, 2 of 3.
- Kleine scheurtjes / sneetjes welke niet compleet door het materiaal gaan. Hierbij is het rubber deels of volledig ingescheurd maar is de binnenkant (stof) niet beschadigd. Je ziet de scheur / sneede wel aan de buitenkant maar niet aan de binnenkant. Deze scheurtjes zijn niet groter dan 2cm.
- Kleine gaatjes of scheurtjes welke wel compleet door het materiaal zijn. Hierbij is de scheur of het gaatje in welke vorm dan ook wel compleet door het materiaal. Je kan dus door het gaatje heen kijken en je ziet de beschadiging ook op de binnenkant van je wetsuit. Deze scheurtjes / gaatjes zijn niet groter dan 2cm.
- Scheuren groter dan 2cm, opengesprongen naden, plekken waar het materiaal volledig verwijderd is etc. deze zijn helaas niet zelf te maken.
Kleine scheuren / sneetjes (niet door het neopreen heen, < 2cm)
Dit kunnen bijvoorbeeld scheurtjes zijn welk niet compleet door het wetsuit heen zijn (vaak is alleen het materiaal wat ingescheurd, maar de binnenkant / stof niet beschadigd). Dit kan bijvoorbeeld komen door het optrekken aan een steiger of doordat je jouw nagels in het neopreen hebt gezet. Hierbij kan je denken aan kleine scheurtjes en / of sneden tot maximaal 2cm.
Grote scheuren / gaten +2cm
Grote scheuren / gaten kunnen ontstaan als je bijvoorbeeld ergens achter bent blijven hangen, of bij het aan- of uittrekken te hard door hebt getrokken waardoor een volledige naad is open gesprongen. Hierbij kan je denken aan scheuren groter dan 2cm.
3. Hoe kan je een klein snee repareren?
Kleine sneden (bijv. door je nagels) kan je gelukkig makkelijk en snel zelf repareren met de juiste wetsuit reparatiekit en de juiste techniek.
Voorbereiding bij kleine reparaties
Zorg ervoor dat je de juiste spullen klaar hebt liggen, bij kleine gaatjes heb je alleen neopreenlijm en een klein kwastje nodig.
3.1 Het schoonmaken van het beschadigde gebied
Om ervoor te zorgen dat je reparatie in één keer goed gaat en je straks weer snel en probleemloos het water in kan, dien je de beschadigde plek eerst goed schoon te maken. Zorg ervoor dat je de beschadigde plek goed schoonmaakt met schoon kraanwater; dit zorgt ervoor dat vuiligheid zoals zand en zout weggespoeld wordt.
Laat vervolgens de plek heel goed drogen.
3.2 Het plakken
Nu je de beschadigde plek schoon hebt gemaakt en hebt laten drogen, kan je de neopreenlijm aanbrengen.
3.3 De beschadiging openen
Duw de beschadiging zachtjes open en breng de neopreenlijm aan op beide zijdes van de beschadiging. Breng voldoende lijm aan zodat de scheur volledig gevuld is met lijm. Wacht een kleine 2 á 3 minuutjes totdat de lijm opdroogt een beetje kleverig wordt.
3.4 Het materiaal samenvoegen
Nadat 2 á 3 minuutjes verstreken zijn, kan je het materiaal stevig tegen elkaar aan duwen. Zorg ervoor dat je het materiaal netjes tegen elkaar duwt zodat de scheur mooi vlak is en ‘niet opvalt’ (als je het scheef tegen elkaar duwt blijf je dit zien). Zorg ervoor dat je het minimaal 10min met je vingers stevig blijft vasthouden. Uiteindelijk moet het materiaal circa 1 uur tegen elkaar geduwd worden. Je kunt hiervoor een bulldog-klem (papierklem) gebruiken (anders wordt het wel een lange zit). Laat het vervolgens 24 uur drogen voordat je jouw wetsuit weer gaat gebruiken.
4 Hoe kan je een klein gaatje repareren? (door het materiaal heen gegaan, gaatjes van <2cm)
Naast een kleine snee kan het ook voorkomen dat er een gaatje in je wetsuit is gekomen. Geen zorgen, ook deze kan je gemakkelijk zelf repareren. Met een gaatje bedoelen we hier wanneer het door het materiaal heen is gegaan dus zowel door het neopreen als de stof aan de binnenzijde. Laten we de stappen samen doornemen:
4.1 Voorbereiding bij kleine reparaties
Ook voor dit soort reparaties heb je een wetsuit reparatiekit nodig. Bij een klein gaatje heb je naast de neopreenlijm en het kwastje ook een patch (neopreen schijfje of lint) nodig om het gaatje af te dichten.
4.2 Het schoonmaken van het beschadigde gebied
Ook bij gaatjes is het belangrijk om eerst de beschadigde plek goed schoon te maken zodat vuil zoals zand en zout eruit is. Hiervoor kun je gewoon schoon kraanwater gebruiken.
Na de plek schoongespoeld te hebben, laat je de plek heel goed drogen.
4.3 Het gaatje plakken
Nu de plek schoon en droog is, kunnen we gaan beginnen met de reparatie.
1. Stap 1: Duw het gaatje een beetje open en breng de neopreenlijm aan op de randen van het gaatje. Laat de lijm vervolgens drogen.
2. Stap 2: Breng vervolgens nog een dun laagje neopreenlijm aan, wacht tot de lijm een beetje kleverig wordt en duw de randen van het gaatje vervolgens zachtjes tegen elkaar zodat het gaatje dicht gaat. Laat het geheel vervolgens +/- 30 minuten drogen.
3. Stap 3: Om de plek geheel waterdicht te maken gaan we er nog een zogenoemde neopreen patch (neopreen schijf) opplakken. Dit zal tevens voor een sterkere reparatie zorgen. Bepaal het formaat van de beschadiging door deze op te meten zodat je het juiste neopreen schijfje kan gebruiken. De reparatiekit bevat zowel kleine als grote neopreen schijfjes. Let op je plakt straks het neopreen schijfje dus aan de binnenkant van je wetsuit, niet de buitenkant! Leg een schijfje over de plek heen en trek er, met bijvoorbeeld een wit krijtje o.i.d., een cirkel omheen zodat je straks het schijfje precies daarbinnen kan plakken.
Aan de binnenkant breng je eerst een dun laagje neopreenlijm aan zodat het gat ook vanuit de binnenkant goed dicht is. Laat de lijm vervolgens een uurtje of 5 drogen.
Zodra de lijm aan de binnenkant droog is, kunnen we de binnenkant gaan beplakken met het neopreen schijfje. In de witte cirkel, die je eerder op de plek getekend hebt, breng je een dun laagje neopreenlijm aan. Wacht vervolgens 2 á 3 minuten totdat de lijm een beetje kleverig wordt.
Vervolgens breng je ook een laagje lijm aan op het neopreen schijfje. Smeer er voldoende lijm op maar niet té veel; je wilt immers niet dat de lijm aan de zijkanten van het schijfje er weer onderuit komt. Wacht even tot de lijm een beetje kleverig wordt en vervolgens plaats je het neopreen schijfje op de plek die je eerder afgetekend hebt.
Zorg er vervolgens voor dat er druk op de plek komt zodat het plekje / schijfje en de wetsuit straks goed en stevig aan elkaar blijven zitten. Leg er bijvoorbeeld wat gewichtjes op of enkele dikke boeken. Laat het geheel minimaal 1 uur uitharden. Laat de lijm ten minste 24 uur drogen voordat je het water ingaat.
Indien het gaat om een scheur (< 2cm) dan kan je de zelfde stappen volgen maar gebruik je het lint uit de reparatierit i.p.v. een schijfje.
We raden het altijd aan om het lint ietsjes langer af te knippen dan de lengte van de scheur. Bij een rond gat adviseren we om een schijfje te nemen wat een stuk groter is dan het gat.
Wetsuit reparatie
Als de schade te groot is om zelf te maken dan moet je wetsuit naar een wetsuit reparatie centrum waar de reparatie specialisten werken. Deze kunnen de scheur vaak stikken of een nieuw stuk neopreen erin zetten. Daardoor is het bij grotere beschadigingen altijd goed gerepareerd en kan je weer optimaal genieten van je wetsuit. Indien dit nodig is dan adviseren we het om zelf contact op te nemen met een reparatie centrum. Zij kunnen dan namelijk je wetsuit goed beoordelen en een goede prijsindicatie afgeven. Een grove schatting voor scheuren is vaak ergens tussen de 40 á 80,- en voor grotere reparaties tussen de 80 á 150,- (denk aan een rits sluiting of vervanging van complete panelen).
Als je niet zeker weet of je zelf de beschadiging kunt repareren, dan mag je ook altijd een vrijblijvend mailtje sturen naar onze klantenservice zodat we het kunnen beoordelen. Wil je 100% zekerheid, dan kun je het beste even langskomen in onze winkel in Volkel zodat we het live kunnen zien en beoordelen.
Enkele onderhoudstips voor je wetsuit
- Spoel je wetsuit altijd af met zoetwater na gebruik.
- Droog je wetsuit binnenstebuiten op een brede wetsuithanger en uit direct zonlicht.
- Vermijd contact met scherpe voorwerpen.
- Controleer regelmatig op kleine scheurtjes en repareer deze direct.
Is je wetsuit niet meer te redden?
Is je wetsuit dermate beschadigd dat deze niet meer gerepareerd kan worden en wil je toch blijven zwemmen? Dan is het toch tijd voor een nieuwe wetsuit. Weet je nog niet helemaal welke wetsuit het beste past bij jouw wensen en behoeften? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen om tot de perfecte keuze te kunnen komen. Je kunt onze wetsuit specialisten bereiken via +31(0)413-256800 of stuur een e-mail. Je kunt ook een bezoekje brengen aan onze winkel in Volkel, Nederland.