7 handige tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Woensdag 23 April 2025

Wist je dat jaarlijks ruim 50% van de hardlopers te maken krijgt met blessures? Misschien heb je zelf ook al tijdens het hardlopen een keertje last gehad van pijnlijke knieën, blaren of vermoeide voeten. Een groot deel daarvan komt door het dragen van de verkeerde hardloopschoenen. Het lijkt misschien simpel: je trekt gewoon een paar sportschoenen aan en je begint met rennen toch? Helaas, niet helemaal, de realiteit is dat de verkeerde schoenen niet alleen je prestaties beperken, maar ze kunnen ook leiden tot vervelende blessures en een beperking van je motivatie.

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen maakt straks het verschil tussen een frustrerende loop en een moeiteloze, plezierige run. De juiste schoenen afgestemd op jouw loopstijl, voetvorm en het soort ondergrond waarop je loopt, verminderen de kans op blessures en zorgen ervoor dat je straks nóg comfortabeler en efficiënter loopt.

Om je op weg te helpen leer je in deze ultieme gids hoe je stap voor stap de perfecte hardloopschoenen kan kiezen. Of je nu net begint of al vele kilometers gelopen hebt. Deze 7 tips helpen je om de hardloopschoenen te vinden die jouw hardloopdoelen ondersteunen. Laten we snel verder kijken.

Tip 1) Waarom het dragen van de juiste hardloopschoenen belangrijk is

Het dragen van de juiste hardloopschoenen is een absolute must om blessures te voorkomen en jouw prestaties naar een hoger niveau te tillen. Hoewel hardlopen eenvoudig lijkt, is het een intensieve sport waarbij je lichaam bij elke stap tot wel drie keer je lichaamsgewicht opvangt. De juiste schoenen zorgen er hierbij voor dat deze impact op een veilige manier verdeeld wordt en jouw spieren, pezen en gewrichten ontlast worden.

Veel hardlopers krijgen, bij het dragen van de verkeerde schoenen, namelijk op den duur last van blessures of ongemakken, denk maar is aan:

  • Shin splints (scheenbeenvliesontsteking): pijn langs de schenen, vaak veroorzaakt door onvoldoende demping of stabiliteit.
  • Kniepijn (runner’s knee): een van de meest voorkomende hardloopblessures, vaak ontstaan door te weinig ondersteuning in de schoen.
  • Hielspoor (plantaire fasciitis): een scherpe pijn onder de hiel als gevolg van slechte schokabsorptie.

Naast de preventie van blessures zijn er nog meer voordelen van het dragen van de juiste hardloopschoenen zoals:

  • Een verbeterde looptechniek en efficiëntie
  • Aangepaste demping voor jouw lichaam
  • Ondersteuning van individuele voetvormen
  • Verhoogd comfort en minder vermoeidheid

Tip 2) Bepaal je hardloopstijl: ontdek of jij pronatie hebt en voorkom blessures

De keuze voor de juiste hardloopschoenen hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke hardloopstijl. Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen of buiten rolt tijdens het hardlopen. Of jij pronatie, of niet, ervaart is belangrijk bij de keuze van je nieuwe hardloopschoenen. Als je weet of je pronatie ervaart dien je daar je hardloopschoenen op af te stemmen om zo blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren.

Bij pronatie wordt er vaak gesproken over verschillende vormen:

  • Neutrale pronatie: Je voet rolt hier licht naar binnen, waardoor je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Overpronatie: Je voet rolt te ver naar binnen tijdens het afwikkelen, waardoor er extra druk op de binnenkant van je voet en enkel ontstaat.
  • Supinatie (onderpronatie): je voet rolt onvoldoende naar binnen, waardoor de schok onvoldoende geabsorbeerd wordt.

Tip 3) Kies de juiste hardloopschoen voor de ondergrond waarop je loopt

De ondergrond waarop je loopt heeft een enorme invloed op de keuze van je nieuwe hardloopschoenen. Verschillende terreinen stellen namelijk verschillende eisen aan demping, grip en stabiliteit. Het dragen van de juiste hardloopschoenen afgestemd op jouw favoriete ondergrond zorgt niet alleen voor meer comfort, maar helpt ook om blessures te voorkomen en het optimaliseren van je prestaties.

Laten we kijken naar de verschillende soorten hardloopschoenen per ondergrond en geven we tips voor lopers die regelmatig afwisselen van terrein.

Wegschoenen – ideaal voor asfalt en verharde wegen

De meeste hardlopers kiezen voor wegschoenen, omdat asfalt en beton de populairste en meest voorkomende ondergronden zijn. De wegschoenen zijn speciaal ontworpen voor vlakke, harde ondergronden en bieden je een perfecte balans tussen demping, een lichtgewicht en flexibiliteit.

Typische kenmerken van wegschoenen zijn:

  • Demping: Extra schokabsorptie om de impact van harde oppervlakken op je gewrichten te verminderen.
  • Lichtgewicht: Zorgt voor minder vermoeidheid en maakt snellere tempo’s mogelijk.
  • Flexibiliteit: Bevordert een natuurlijke afwikkeling van de voet.
  • Gladdere zool met licht profiel: Voldoende grip op droog en nat asfalt, maar zonder diepe noppen die kunnen vertragen.

Wegschoenen zijn ideaal voor:

  • Asfaltwegen, stoepen en verharde fietspaden
  • Lopers die zich willen focussen op tempo en afstand (van kortere runs tot marathons)

Trailschoenen – voor ruiger terrein en onverharde paden

Verken je graag de onverharde paden, bossen, bergen of zandwegen? Dan zij trailschoenen de perfecte keuze. Deze hardloopschoenen zijn speciaal ontworpen om je maximale grip en stabiliteit te bieden op oneffen terreinen.

Typische kenmerken van trailschoenen zijn:

  • Dieper profiel: Voor optimale grip op modder, zand, stenen en losse bladeren.
  • Verstevigde constructie: Beschermt je voeten tegen scherpe objecten zoals stenen en takken.
  • Stabiliteit: Verhoogde zijdelingse steun om enkelverstuikingen te voorkomen.
  • Waterbestendigheid: Veel trailschoenen hebben een waterafstotend of waterdicht membraan (zoals Gore-Tex) voor natte omstandigheden.

Trailschoenen zijn ideaal voor:

  • Bossen, bergpaden, grindpaden en andere onverharde routes.
  • Lopers die variërende hoogtes, bochten en ruig terrein willen overwinnen.

Tip 4) Meer demping of juist responsief?

Bij het kiezen van nieuwe hardloopschoenen draait het niet alleen om je loopstijl en het type ondergrond (die beide erg belangrijk zijn), maar ook om de zooltechnologie. Begrippen die je misschien wel al eens voorbij hebt zien komen zijn stack height, drop, demping en responsiviteit. Deze bepalen samen hoe de hardloopschoen aanvoelt tijdens het hardlopen. De juiste combinatie van deze elementen gaat straks je prestaties verbeteren, blessures voorkomen en je hardloopsessies een stuk aangenamer en comfortabeler maken. Maar wat beteken deze termen nu precies. Laten we ze is nader gaan bekijken.

De stack height: hoeveel demping zit er onder je voet?

De stack height verwijst naar de dikte van de zool onder je voet, van hiel tot voorvoet. Hoe hoger de stack height, hoe meer schuim – en dus demping – er onder je voeten zit.

Een hoge stack height:

  • Biedt veel demping en comfort, vooral op lange afstanden.
    • Voordeel: Minder impact op gewrichten, ideaal voor duurlopen en herstelsessies.
    • Nadeel: Minder contact met de ondergrond, voelt minder responsief aan.

Een lage stack height:

  • Dunnere zool, dichter bij de grond voor een beter gevoel met het oppervlak.
    • Voordeel: Meer direct contact met de ondergrond, natuurlijker loopgevoel.
    • Nadeel: Minder schokabsorptie, wat het risico op overbelasting kan vergroten.

Extra tip: Ben je beginner of gevoelig voor blessures? Dan is een hogere stack meestal prettiger. Loop je veel tempo’s of wil je meer controle? Dan is een lagere stack height het overwegen waard.

De drop: het hoogteverschil tussen hiel en voorvoet

De drop (heel-to-toe drop) is het verschil in zoolhoogte tussen de hiel en de voorvoet. Dit beïnvloedt hoe je je voet neerzet en afwikkelt tijdens het lopen.

Een hoge drop (8–12 mm):

  • Zorgt ervoor dat je automatisch meer op je hiel landt.
    • Voordeel: Extra demping bij de hiel, ontlast de achillespees – ideaal voor haklanders.
    • Nadeel: Minder geschikt voor voorvoet- of middenvoetlopers.

Een lage drop (0–6 mm):

  • Stimuleert een middenvoet- of voorvoetlanding.
    • Voordeel: Natuurlijkere loopstijl en betere activatie van de kuitspieren.
    • Nadeel: Meer belasting op de achillespees en kuiten, zeker bij overgang vanuit hoge drop.

Welke drop moet je hebben?

Ben je beginner of haklander? Kies dan voor een schoen met hogere drop om de belasting op gewrichten te verminderen. Ervaren lopers of voorvoetlanders kunnen baat hebben bij een lagere drop voor een efficiëntere afwikkeling.

Wat is dan het verschil tussen demping en responsiviteit?

(Maximale) demping ervaar je bij hardloopschoenen die veel schuim bij de zool hebben. Hierdoor ervaar je een zachtere landing waardoor de impact op je gewrichten aanzienlijk verminderd wordt. Je ervaart hierdoor meer comfort bij onder andere langere afstanden en herstelruns maar ook een verminderde druk op je spieren. Doordat er meer schuim bij de zool zit heb je wel minder ‘gevoel’ met de ondergrond en ze geven een mindere energieteruggave waardoor ze trager aan kunnen voelen.

Responsieve schoenen zijn hardloopschoenen met een veerkrachtig schuim die energie teruggeven bij elke stap die je zet. Ze voelen vaak steviger aan maar zorgen wel voor een snellere loopervaring. Je voelt bij dit type schoenen een directer contact met de ondergrond, wat bijdraagt aan de efficiëntie. Dit type schoen wordt veel gebruikt voor tempolopen en wedstrijden. Ten opzichte van de schoenen met (maximale) demping kan een schoen met minder demping vermoeiender zijn voor langere afstanden. Daarnaast zullen je spieren en pezen ook meer belast worden, vooral bij haklanders.

Maar welke kies je nu?

Voor duurlopers of lopers die gevoelig zijn voor blessures is een maximale demping vaak prettiger. Ook als je gewoon recreatief wilt hardlopen. Ga je voor wedstrijden of tempotrainingen? Dan zijn responsieve schoenen ideaal vanwege hun veerkracht en snelheid.

Tip 5) De pasvorm – Hoe moet een hardloopschoen voelen?

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen draait niet alleen om de juiste demping en stabiliteit, maar vooral om de juiste pasvorm. Een slecht passende schoen kan namelijk leiden tot blaren en blessures. Maar hoe weet je nu of de schoen écht goed zit? Laten we snel verder kijken.

Voldoende ruimte bij de tenen – de ‘duimbreedte-regel’

Een van de meest voorkomende fouten bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen is het kiezen van een te kleine maat. Tijdens het hardlopen zetten je voeten namelijk uit en schuiven zie iets naar voren in de schoen. Te weinig ruimte in de schoen kan leiden tot discomfort zoals wrijving, blaren en onder andere gevoelloosheid. Dat willen we liever voorkomen.

Een eenvoudige test om te controleren of je voldoende ruimte hebt, is de zogenaamde duimbreedte-regel.

  1. Ga rechtop staan in je schoenen en schuif je voet helemaal naar achteren tot je hiel de achterkant van je schoen raakt. Er moet dan ongeveer één duimbreedte (+/- 1cm) ruimte overblijven tussen je langste teen en de voorkant van de hardloopschoen.
  2. Je moet je tenen licht kunnen bewegen zonder dat ze tegen de voorkant van de schoen drukken.

Belangrijk om extra op te letten is dat je langste teen voldoende ruimte heeft. Bij sommige mensen kan de langste teen ook de tweede teen zijn.

Breedte-opties – Smalle of brede voeten?

Iedereen heeft unieke voeten, sommige mensen hebben brede voeten andere weer smalle, een hardloopschoen die te strak of te los zit kan voor ongemak zorgen daarom is het belangrijk om de juiste breedte schoen voor je voeten te vinden. Te smalle schoenen kunnen namelijk zorgen voor knellingen, blaren en beknelde zenuwen, daar te brede schoenen ervoor kunnen zorgen dat je voet te veel schuift, wat instabiliteit veroorzaakt.

De juiste breedte schoen heb je als de schoen je voet comfortabel omsluit zonder knellend aan te voelen aan de zijkanten, je geen druk voelt aan de zijkanten van je voorvoet en als je tenen voldoende ruimte hebben.

Verschillende merken zoals Hoka hebben speciale breedte maten voor de hardlopers onder ons die bredere voeten hebben.

Pas je nieuwe schoenen aan het einde van de dag

Je voeten veranderen gedurende de dag en tijdens het hardlopen. Door de impact van het lopen (en rennen) zwellen je voeten ietsjes op door een verhoogde bloedcirculatie. Daarom is ons advies om je nieuwe hardloopschoenen pas tegen het einde van de dag te passen. Het ideale moment hiervoor is veelal tussen 16:00 en 20:00 uur, dit is veelal het moment waarop je voeten op hun grootste formaat zijn. Draag ook je hardloopsokken bij het passen. Loop er een paar rondjes op in de gang of bij ons in de winkel (op de loopband) om vervolgens te voelen hoe de schoenen aanvoelen tijdens het bewegen.

Tip 6) Voorkom veelgemaakte fouten bij het kopen van je nieuwe hardloopschoenen

Het kopen en kiezen van je nieuwe hardloopschoenen lijkt misschien eenvoudig, vaar we zien toch dat veel lopers fouten maken die kunnen leiden tot ongemak, blessures en tegenvallende prestaties. De verkeerde keuze kan er namelijk voor zorgen dat je sneller last krijgt van gewichtspijn, blaren of overbelastingsblessures.

1) Geen rekening houden met de loopstijl en/of ondergrond

Vaak wordt de verkeerde hardloopschoen gekozen die niet bij je loopstijl past. Sommige kiezen een schoen die te weinig ondersteuning biedt, terwijl je zwaarder bent of mocht je net beginnen en wat last van je gewrichten hebben een schoen zonder de juiste ondersteuning.

Mocht je enige vorm van pronatie ervaren dan is het belangrijk dat je jouw nieuwe hardloopschoenen hierop afstemt voor de beste ondersteuning en prestaties. Elke loper heeft namelijk een unieke manier van afwikkelen bij elke stap.

Wil je meer weten over pronatie? Lees dan ook eens de blog over: “Wat is pronatie”?

Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste schoen te kiezen voor de juiste ondergrond. Niet elke hardloopschoen is namelijk geschikt voor elke ondergrond. Sommige lopers kopen wegschoenen voor trails of vise versa.

2) Schoenen kopen op basis van uiterlijk in plaats van functionaliteit

Eerlijk is eerlijk, we willen er allemaal goed en stijlvol uitzien. Maar als je doelen hebt gesteld en deze wilt behalen dan is het niet wijs om je nieuwe hardloopschoenen te kiezen puur op basis van het uiterlijk. Extra belangrijk, zoals eerder besproken zijn de pasvorm, demping en ondersteuning.

Twijfel je over welke hardloopschoenen het beste passen bij jouw doelen en loopstijl? Dan kan je altijd contact opnemen met onze hardloopadviseurs of naar onze winkel te komen voor een passend advies. Zo kan jij straks het uiterste uit je runs halen.

3) Te kleine (of te grote) schoenen kopen

Een tweede veel gemaakte fout is dat men te kleine, te grote of te smalle hardloopschoenen koopt. Veel lopers kiezen een maat die precies aansluit op hun dagelijkse schoenen, zonder rekening te houden met het opzwellen van de voeten tijdens het hardlopen.

4) Geen tweede paar hardloopschoenen aanschaffen

We zien dat veel hardlopers vrijwel dagelijks op hetzelfde paar loopt, zonder afwisseling. Ook je hardloopschoenen hebben na een sessie rust nodig om weer terug in de oorspronkelijke vorm te komen (ongeveer 24 á 48 uur). Daarnaast zorgt het lopen op hetzelfde paar er ook voor dat ze een stuk sneller slijten waardoor je ze ook sneller moet vervangen. Daarom adviseren we het om om en om op je verschillende schoenen te lopen. Als je regelmatig wegruns doen en trailruns dan is het wijsheid om een paar specifiek voor de wegen te kopen en de andere speciaal voor de trail runs.

Mocht je niet afwisselen tussen wegruns en trailruns maar bijvoorbeeld gaan voor korte, snelle of interval runs dan kan je ook kiezen voor een directere schoen en ga je voor herstel runs of lange afstanden dan kan je kiezen voor een schoen met meer ondersteuning.

Tip 7) Bepaal je budget – Wat kan je investeren in hardloopschoenen?

Goede hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je hardloopuitrusting. Een goed paar schoenen biedt je niet alleen comfort en prestaties, maar helpt ook blessures te voorkomen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen op je nieuwe schoenen en een goedkoper model te kiezen, is het verstandiger om nét dat beetje meer te investeren in kwaliteit. Een paar euro extra uitgeven aan de juiste hardloopschoenen kan namelijk het verschil maken tussen pijnvrij genieten van je runs of tobben met blessures.

Het is logisch dat je op de prijs let bij de aanschaf van hardloopschoenen, maar kies vooral schoenen die passen bij jouw loopstijl en behoeften. Als je meer baat hebt bij een iets duurdere hardloopschoen die je beter ondersteunt en comfort biedt dan adviseren wij daarvoor te gaan. Bij de lopers die bij ons komen voor advies over hardloopschoenen zien we dat deze het meeste kiezen voor de allround schoenen en de premium hardloopschoenen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is geen bijzaak, maar de basis van elke goede hardloopervaring. Of je nu net begint of al jaren loopt, de juiste schoenen zorgen ervoor dat je comfortabeler, efficiënter en vooral blessurevrij blijft lopen.

Door te letten op jouw loopstijl, de ondergrond waarop je loopt en de pasvorm van de schoen, voorkom je veelvoorkomende fouten en kies je een schoen die perfect bij jou past. Daarnaast is het verstandig om te investeren in kwaliteit in plaats van puur te kijken naar de prijs. Een goed paar hardloopschoenen biedt betere ondersteuning, gaat langer mee en verkleint de kans op blessures – waardoor je uiteindelijk meer plezier haalt uit het hardlopen.

Met de juiste schoenen geniet je van elke kilometer en haal je het beste uit jezelf

Ben je op zoek naar nieuwe hardloopschoenen en persoonlijk advies?

Dan helpen onze hardloopspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt omtrent het kiezen van je nieuwe hardloopschoenen. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je straks met extra plezier kan gaan hardlopen. Je kan contact opnemen met onze hardloopspecialisten via +31(0)413-256800stuur een e-mail of kom langs in onze triathlon winkel in Volkel, Nederland.

Waarom Triathlon24?

Home | Blog > 7 handige tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Print
Advies nodig?

Wij gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, functies voor social media aan te bieden en het websiteverkeer te analyseren. Ook delen wij informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Met uw toestemming kunnen deze partners deze gegevens combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.